Terugblik: Stilteruimte Meander Medisch Centrum

In 2012 kreeg ik de opdracht voor het maken van een zgn stilteruimte in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. De stilteruimte bestaat uit twee delen. Er is een deel dat uitkijkt over de tuin en er is een deel dat afgesloten kan worden om op jezelf te zijn. Voor de entree en voor de ruimte zelf heb ik ramen ontworpen en gerealiseerd.

Entree

Het raam bij de ingang van de stilteruimte verwelkomt de bezoeker met een tekst. Deze tekst wordt weergegeven in latijn én een Nederlandse vertaling.

 “MAAK ZACHT WAT IS VERHARD, VERWARM WAT IS VERKILD"

Deze woorden stonden oorspronkelijk in steen gegraveerd in een muur van de oude locatie Elisabeth van Meander Medisch Centrum. Zo vormt ze een brug tussen verleden en toekomst. Het meisje in het raam ligt op haar knieën in het grasveld. Ze ziet haar weerspiegeling en vraagt zich af: “Wie ben ik?” Het stromende water is de rivier de Eem, die langs het ziekenhuis meandert.

Het raam is geheel gezeefdrukt met emaille, geprint en ingebrand.

Binnenraam

De basis van het binnenraam is gezeefdrukt met email en ingebrand in de oven, vervolgens is de tekening erin gezandstraald met verschillende diepten. Het thema van dit raam is:

“EEN NATUURDROOM OM IN TE VERDWIJNEN, RUST TE VINDEN IN JE EIGEN STILTE" 
Meander

Deze ruimte is toegankelijk voor iedereen, onafhankelijk van één bepaalde levensovertuiging.

Scroll naar top