Terugblik: Museum Haarlem (2017)

In Museum Haarlem werd in 2017, onder begeleiding van conservator Pina Cardia,  ook het thema “The Last Supper Now” gebruikt voor een tentoonstelling.

De maaltijd als metafoor voor het leven

Alles wat we leren en/of ervaren nemen we tot ons en daar reageren we op en doen er iets mee. Dat verbeeld ik dan als een maaltijd en die vindt altijd plaats in het NU.

Een deel van deze tentoonstelling was in 2016 te zien in het Stedelijk Museum van Kampen maar in Haarlem zijn er nieuwe toevoegingen én een andere benadering gebruikt. Dit keer geen overzicht van maaltijden maar de meest recente ontwikkeling. Zo lopen we bij het binnenkomen over een foto-vloer waarop een naakte vrouw een meloen aan het vermorzelen is, met aan de wand een fotoserie van een man die zich op een andere manier bezig houdt met een meloen. Welke vragen kunnen we hier bij stellen?

 

Ook is er een installatie met beer STEIFF uit de beroemde Teddy familie die de tafel schraagt en dan langzaam uit elkaar valt. Kijk je echter vanaf de andere kant dan vallen de elementen weer op z’n plaats.

In de grote zaal zien we dan de installatie “The last supper now” bestaande uit een tafelblad met een appelmoes kop waaromheen 12 naakte volgelingen. Dit blad wordt gedragen door 12 houten schaduw figuren die de geschiedenis en het heden vertegenwoordigen.

Museum Haarlem

NOW maakt alle vragen actueel. Wie stelt de juiste vraag?

Scroll naar boven