Terugblik: Droomluchters voor Paviljoen Welgelegen

De opdracht voor het ontwerpen van 5 kroonluchters in Paviljoen Welgelegen stamt uit 2008 en werd ook nog in dat jaar gerealiseerd. Eigenwijs als ik ben heb ik ze meteen hernoemd tot ‘DROOMLUCHTERS’.

Paviljoen Welgelegen

Paviljoen Welgelegen in Haarlem is de domicilie van de Provincie Noord-Holland. Het is een landhuis, gebouwd aan het einde van de 18e eeuw in neoclassicistische stijl. Dit prachtige pand werd toentertijd in opdracht van de rijke bankier Henry Hope gebouwd. Toen in 1930 de Provinciale Staten van Noord-Holland het gebouw ging gebruiken om te vergaderen werd het pand uiteindelijk grondig verbouwd.  De voormalige muziekkamer veranderde van vorm en werd langwerpig ovaal. In deze zaal vergaderen de Gedeputeerde Staten. Na een grondige restauratie in 2007-2008 werden in het provinciehuis de vijf kroonluchters opgehangen.

Droomluchters

De vijf droomluchters zijn uitgevoerd bij van Tetterode glasatelier in Amsterdam en geblazen door de meesterblazer Richard Price. Al deze unieke mond geblazen lamp-sculpturen zijn geïnspireerd op zowel de geschiedenis als op het hedendaagse gebruik van het gebouw. Ze verbeelden ook verschillende unieke aspecten van de hedendaagse gebruikers van dit pand. Niet zozeer hun uiterlijkheden, maar vooral hun geschiedenis en de cultuur van het individu.

De gouden verbindingsarmen symboliseren de vaak grillige en complexe communicatie tussen individuen. Op de armen zien we ook hier en daar ornamenten die verwijzen naar de afbeeldingen die voorkomen op de basreliëfs aan de voorgevel van het gebouw.

De grootste droomluchter bevindt zich in de statenzaal met een doorsnede van bijna vijf meter. Deze droomluchter hangt aan een lichtschijf die het licht naar beneden werpt en waar zo’n 120 unieke gefusede mensfiguren tussen de armen omhoog klimmen naar het licht. Ze dienen daarbij als  metafoor voor het streven van de mens om ‘het goede’ te bereiken.

Al deze figuren waarvan er totaal 225 zijn (verdeeld over de 5 droomluchters) zijn vervaardigd in glas-appliqué techniek naar door mij geaquarelleerde ontwerpen en tekeningen.

De droomluchters kunnen ons wellicht inspireren tot een gevoel van vreugde en vrijheid.

Droomluchters
Scroll naar boven