Terugblik: een glasvenster in de Grote of St. Bavokerk van Haarlem

In 2005 ben ik begonnen met het ontwerpen en realiseren van een monumentaal glasvenster aan de noordkant van de Haarlemse Grote of St. Bavokerk. Het raam van 5.80 breed en 18 meter hoog werd op 25 november 2008 onthuld door H.M. Koningin Beatrix. De opdracht werd verstrekt en gefinancierd door de Vrienden van de Grote of Sint Bavokerk. Zij kozen voor het thema: Vrede en Verdraagzaamheid, een keuze die terugging op een eerder idee voor een dergelijk raam van na de Tweede Wereldoorlog.

Het raam is gerealiseerd bij Glasbewerkings Bedrijf Brabant in Tilburg. Om het licht in de kerk te behouden is gekozen om het gehele raam te etsen in überfangglas (twee of meer op elkaar geplaatste en met de mond geblazen lagen glas) en voor het werken met emailles.

De drie delen van het raam

Thematisch is het raam verdeeld in 3 delen, in het onderste deel zien we de tijd als een onrustige beweging van loodlijnen waarin 24 stukjes (de maat van uur en dag) gestolde tijd dwarrelen, mythen en scheppings verhalen uit net zoveel culturen met hieronder delen uit de geschiedenis van de heilige Bavo.

Gestolde tijd

Eén groter stuk maakt zich los uit de beweging: “Een nieuwe hemel, en een nieuwe aarde”, een nieuw Jeruzalem waarin het Lam het licht is. Het Lam staat voor de onschuld, zuiverheid, rechtvaardigheid, verdraagzaamheid en vrede.

Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde

Dit stuk is gebaseerd op de Apocalyps van de apostel Johannes (openbaringen: 20) en transformeert daar in een rode bloemenmantel die liefde is. Deze mantel bestaat uit 5 verschillende bloemen (rozen, tulpen, viooltjes, rode lotus en lelies) en vijf gezichten die samen voor de 5 grootste wereldgodsdiensten staan.

De rode bloemenmantel

In het bovendeel zien we de twaalf tekens van de westerse astrologie gecombineerd met de tekens van de Chinese dierenriem. In het midden van het bovendeel, tussen de drie cirkels met vierpassen is een slangachtige vorm te zien met een doorgesneden tong (opheffing van de dualiteit), de zeven chakra’s en boven de slang een omgekeerd hart met twee ogen als symbool van het vrouwelijke als doorgeefster van het leven. Opzij hiervan twee handen met de stigmata.

Een paar beelden van het maakproces

Scroll naar boven